Fort Sam Houston Houston Design/Build (IMCOM)

Date: December 1, 2014
Location: Fort Sam, Texas
Owner: Installation Management Command Headquarters
Contract Value: $6,272,691.00
Completion Date:
Customer:
Category: Construction / Design-Build

The goal of this project was to unite the new Installation Management Command (IMCOM) Campus, IMCOM Headquarters, and support facilities with a system of existing and proposed roadways, parking, crosswalks, walkways, lighting, landscaping, and other features. These features were designed and constructed to enhance the campus and to provide for the safe movement of troops, staff, and guests around and between the IMCOM facilities being constructed.

The project consisted of two primary parts. The first part was the construction of new walkways, crosswalks, and parking lots. The second part was the evaluation and reconstructing of some existing parking lots along with roadway improvements in the area referred to as the IMCOM Campus and is bounded on the north by the parking lots and roads in all other directions. The project was also phased into six distinct areas based on occupation of the new and renovated IMCOM buildings.

Phase One consisted of construction of a temporary parking lot which was later demolished as part of the project and milling the asphalt overlay on Reynolds Road. This phase also included demolition of Meigs Road and subsequent replacement. Phase One asphalt demolition totaled approximately 10,800 square feet of asphalt.

Phases Two and Four consisted of demolishing 134,000 square feet of existing asphalt parking lots and subsequent new construction. Phases Three and Five consisted of demolition of a concrete road and new road construction. Phase Six included demolition of an asphalt parking lot and replacement with a new asphalt parking lot. Above and below ground utilities such as light poles, electrical duct banks, communication duct banks, stormwater lines, sewer lines, and water lines were encountered throughout the project construction area. Many of the utilities were demolished or replaced.

A large electrical duct bank was encountered along Wilson Road which was directly in the way of constructing a drainage system. This duct bank was completely demolished to the limits of the new construction area.

All new walkways were installed and constructed of broom-finish concrete with four-inch by eight-inch concrete paver cross bands in a blend of terra cotta colors installed with a soldier pattern spaced twenty five feet on center. All new walkways are ten feet wide constructed with an 18-inch tall sitting wall along one side. Walkway lights were provided at 50 feet on center along the walks so lighting of the walkway was at least 0.5 foot candles in the main walking areas. Walkway lighting was pole mounted and lighted bollards. Directional signage was provided at all walkway intersections and crosswalks.

A primary crosswalk or pedestrian walkway crossing a major roadway requiring traffic lights was constructed to provide safe passage for pedestrians. A secondary crosswalk was also provided. The primary crosswalk was raised above the road surface three inches and constructed with four-inch by eight-inch concrete paver surfaces in a blend of terra cotta colors. Pavers were installed using a herringbone pattern.

The crosswalks included flashing lights embedded in each leading edge oriented to be visible to oncoming traffic from both directions and triggered by pedestrian motion detection sensors. Warning signs with flashing lights were installed at the appropriate distance from each crosswalk along with a new pedestrian-controllable traffic light. Also included in this project was paving of six parking lots.

Recent Projects: